Τα καλύτερα έξυπνα οικιακά συστήματα - Apple Home Kit

 Apple HomeKit Google Assistant


 H εγκατάσταση του έξυπνου σπιτιού σας είναι ευκολότερη από ποτέ, αλλά η επιλογή του σωστού έξυπνου οικιακού συστήματος για να ενοποιήσετε τις συσκευές σας και να επικοινωνήσετε  μαζί τους είναι ένας τεράστιος παράγοντας.

Η Apple, η Google και το Amazon είναι οι κύριοι παίκτες στην έξυπνη σπιτική αρένα τώρα, με τα έξυπνα ηχεία, τα οικοσυστήματα και τους βοηθούς φωνής στη διάθεσή σας, όχι μόνο για να διευκολύνουν τον έλεγχο της συνδεδεμένης τεχνολογίας σας, αλλά και για να κάνουν το αυτοματισμό του σπιτιού ασταμάτητο.


Apple HomeKit


 Το HomeKit είναι ένα πλαίσιο λογισμικού που δημιουργήθηκε σε iOS και η ιδέα είναι απλή - αντί να έχετε μια δέσμη διαφορετικών έξυπνων οικιακών εφαρμογών στο smartphone σας που δεν συγχρονίζονται απαραίτητα μεταξύ τους, το HomeKit τα φέρνει όλα μαζί, προσφέροντας τον έλεγχο στις συσκευές σας, καθώς και μέσω της Siri. Λοιπόν, η εφαρμογή Home στο iPhone ή στο iPad είναι αυτό που ψάχνεται.

Υπάρχουν, στην πραγματικότητα, δύο στοιχεία στην Apple HomeKit. Το HomeKit είναι ένα πρότυπο, μια τεχνολογία λογισμικού  που οι συσκευές πρέπει να συμμορφώνονται με τα πρότυπα της Apple (είναι εξαιρετικά ασφαλής, η Apple λαμβάνει την κρυπτογράφηση πολύ σοβαρά). Το στοιχείο του HomeKit που θα δείτε στη συσκευή iOS σας ονομάζεται Apple Home.

Το σπίτι αλληλοεπιδρά με τις συσκευές με την ένδειξη "Works with HomeKit" με τρεις βασικούς τρόπους. Το "Σπίτι" (Home) περιλαμβάνει όλες τις έξυπνες οικιακές συσκευές σας, με πρώτες τις αγαπημένα σας. Συσκευές (Rooms) ομάδων δωματίων σε τοποθεσίες γύρω από το σπίτι σας. και "Αυτοματοποίηση" (Automation) σας επιτρέπει να αυτοματοποιήσετε τις έξυπνες συμπεριφορές στο σπίτι. Για παράδειγμα, μπορείτε να απενεργοποιήσετε τις λυχνίες, να ρυθμίσετε το συναγερμό και να απενεργοποιήσετε τη θέρμανση όταν φεύγετε από το σπίτι σας.

Αυτοί οι αυτοματισμοί μπορούν να ομαδοποιηθούν σε "Σκηνές"(Scenes). Το σενάριο που αναφέρθηκε παραπάνω θα μπορούσε να ονομαστεί π.χ. "Away" ή θα μπορούσε να έχει μια σκηνή "Χρόνος παιχνιδιού" που απενεργοποιεί τα κύρια φώτα, αλλάζει το φωτισμό διάθεσης και φέρνει το Xbox σας ενεργοποιημένο (χρησιμοποιώντας έξυπνο βύσμα). Αυτές οι σκηνές μπορούν να ενεργοποιηθούν από το Κέντρο Ελέγχου του iPhone ή του iPad ή χρησιμοποιώντας το Siri.

Προφανώς, η Apple έχει ενσωματωμένο το Siri στο iPhone, το Mac, το Apple Watch, την Apple TV και το ηχείο HomePod, πράγμα που σημαίνει ότι μια συσκευή Siri δεν είναι ποτέ μακριά. Το HomePod, ειδικότερα, βοηθάει πραγματικά να βάλει την πλατφόρμα της Apple στο ίδιο επίπεδο με τις ρυθμίσεις της Google και της  Amazon.

Η αντιστοίχιση συμβατών συσκευών με την έξυπνη πλατφόρμα Apple Home Kit δεν ήταν η πιο εύκολη - υπάρχουν κάποια προβλήματα που πρέπει να γίνουν με τους κωδικούς σάρωσης χρησιμοποιώντας ένα iPhone - αλλά το HomeKit έχει κάνει άλματα τους τελευταίους μήνες.

Χάρη στο iOS 11, έχετε πολλούς τρόπους για να αντιστοιχίσετε συσκευές. Μπορείτε να το κάνετε με τους κωδικούς QR στη συσκευή ή από το NFC αν το υποστηρίζει ο κατασκευαστής της συσκευής. Επίσης, η Apple έχει προσθέσει την κρυπτογράφηση υλικού που είχε προηγουμένως να είναι συμβατή με μια συσκευή Works with HomeKit. Αυτό σημαίνει ότι εφ 'όσον οι κατασκευαστές ενημερώσουν το λογισμικό τους με την κρυπτογράφηση HomeKit, μπορούν να μετατρέψουν τη συσκευή τους σε συσκευές HomeKit.

Όλες αυτές οι αλλαγές και περισσότερες εισερχόμενες με τις συντομεύσεις Siri του iOS 12, οι οποίες θα σας επιτρέψουν να κάνετε ακόμα πιο προηγμένες ρουτίνες με τα έξυπνα οικιακά σας gadgets και είναι σαφές ότι το έξυπνο σπίτι είναι πολύ περισσότερο από ένα απλό έργο από τον γίγαντα της τεχνολογίας του Cupertino.

Η επιλογή των συσκευών που λειτουργούν με το HomeKit δεν είναι τόσο ολοκληρωμένη όσο οι άλλοι ανταγωνιστές της σε αυτήν τη λειτουργία (χάρη στην προϋπάρχουσα απαίτηση κρυπτογράφησης υλικού), αλλά προστίθεται συνεχώς στη λίστα νέες συσκευές.


Σχόλια