Εργαλεία αυτοματοποίησης οικιακής χρήσης ανοιχτού κώδικα-open source smart eco systems

 

open-source-home-automation-OpenHab


Με έναν συνεχώς αυξανόμενο αριθμό συσκευών που είναι διαθέσιμες για να σας βοηθήσουν να αυτοματοποιήσετε, να προστατεύσετε και να παρακολουθήσετε το σπίτι σας, ποτέ δεν ήταν πιο εύκολο ούτε πιο δελεαστικό να δοκιμάσετε να αυτοματοποιήσετε το σπίτι σας. Είτε θέλετε να ελέγξετε απομακρυσμένα το σύστημα HVAC, να ενσωματώσετε ένα home cinema, να προστατέψετε το σπίτι σας από κλοπή, πυρκαγιά ή άλλες απειλές, να μειώσετε τη χρήση ενέργειας ή απλά να ελέγξετε μερικά φώτα, υπάρχουν στη διάθεσή σας αμέτρητες συσκευές.
 

Αλλά ταυτόχρονα, πολλοί χρήστες ανησυχούν για τις συνέπειες της ασφάλειας και της προστασίας της ιδιωτικής ζωής από την τοποθέτηση νέων συσκευών στα σπίτια τους - μια πολύ πραγματική και σοβαρή ανησυχία. Θέλουν να ελέγξουν ποιος έχει πρόσβαση στα ζωτικά συστήματα που ελέγχουν τις συσκευές τους και καταγράφουν κάθε στιγμή της καθημερινότητάς τους. Και κατανοητά: Σε μια εποχή που ακόμα και το ψυγείο σας μπορεί τώρα να είναι μια έξυπνη συσκευή, δεν θέλετε να μάθετε εάν το ψυγείο σας τηλεφωνεί στο σπίτι; Δεν θα θέλατε κάποια βασική διαβεβαίωση ότι, ακόμη και αν δοθεί άδεια συσκευής να επικοινωνεί εξωτερικά, είναι προσβάσιμη μόνο σε όσους έχουν ρητά εξουσιοδοτηθεί;




Οι ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια είναι μεταξύ των πολλών λόγων για τους οποίους τα προγράμματα ανοιχτού κώδικα  θα είναι κρίσιμα για το μέλλον μας με τις συνδεδεμένες συσκευές. Η ικανότητά σας να κατανοήσετε πλήρως τα προγράμματα που ελέγχουν το σπίτι σας σημαίνει ότι μπορείτε να δείτε και, εάν χρειάζεται, να τροποποιήσετε τον πηγαίο κώδικα που εκτελείται στις ίδιες τις συσκευές.


Ενώ οι συνδεδεμένες συσκευές περιέχουν συχνά ιδιόκτητα εξαρτήματα, ένα καλό πρώτο βήμα για την κυκλοφορία στο σύστημα αυτοματισμού του σπιτιού σας λογισμικού ανοιχτού κώδικα είναι να διασφαλίσετε ότι η συσκευή που συνδέει τις συσκευές σας μαζί - και σας παρουσιάζει μια διεπαφή σε αυτές (το "hub") – είναι ανοιχτού κώδικα. Ευτυχώς, υπάρχουν πολλές επιλογές εκεί έξω, με επιλογές για να τα τρέχετε όλα, από τον προσωπικό σας υπολογιστή μέχρι και με ένα Raspberry Pi.


Εδώ είναι μερικά από τα αγαπημένα μας.



Calaos 


Calaos

Το Calaos έχει σχεδιαστεί ως μια πλατφόρμα αυτοματισμού για το σπίτι, συμπεριλαμβανομένης μιας εφαρμογής διακομιστή, διεπαφής οθόνης αφής, εφαρμογής στο διαδίκτυο, εφαρμογών κινητής τηλεφωνίας για iOS και Android και ενός λειτουργικού συστήματος που έχει προετοιμαστεί για Linux. Το project Calaos προέκυψε από μια γαλλική εταιρεία, επομένως τα φόρουμ υποστήριξής του είναι κατά κύριο λόγο στα γαλλικά, αν και το μεγαλύτερο μέρος του εκπαιδευτικού υλικού και της τεκμηρίωσης έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά.



Το Calaos είναι εγκεκριμένο υπό την έκδοση 3 της GPL και μπορείτε να δείτε την πηγή του στο GitHub.


Domoticz

Domoticz



Το Domoticz είναι ένα σύστημα αυτοματισμού στο σπίτι με μια αρκετά ευρεία γκάμα υποστηριζόμενων συσκευών, που κυμαίνονται από μετεωρολογικούς σταθμούς έως ανιχνευτές καπνού έως τηλεχειριστήρια και ένας μεγάλος αριθμός πρόσθετων ενοτήτων τρίτου μέρους τεκμηριώνονται στην ιστοσελίδα του έργου. Έχει σχεδιαστεί με HTML5, καθιστώντας το προσβάσιμο από προγράμματα περιήγησης desktop και τα πιο σύγχρονα smartphones και είναι ελαφρύ, τρέχοντας σε πολλές συσκευές χαμηλής κατανάλωσης όπως το Raspberry Pi.



Το Domoticz γράφεται κυρίως στο C / C ++ κάτω από το GPLv3 και ο πηγαίος κώδικας του μπορεί να περιηγηθεί στο GitHub.


Home Assistant 

Home Assistant



Το Home Assistant είναι μια πλατφόρμα αυτοματισμού ανοιχτού κώδικα που σχεδιάστηκε για να αναπτύσσεται εύκολα σε σχεδόν οποιοδήποτε μηχάνημα που μπορεί να τρέξει το Python 3, από ένα Raspberry Pi σε μια συσκευή αποθήκευσης συνδεδεμένη στο δίκτυο (NAS) και έρχεται ακόμη και με μία συσκευή Docker για να μπορεί να αναπτυχθεί και  σε άλλα οικιακά συστήματα. Ενσωματώνεται με μεγάλο αριθμό συσκευών ανοιχτού κώδικα, καθώς και εμπορικές προσφορές, επιτρέποντάς σας να συνδέσετε, για παράδειγμα, το IFTTT, τις πληροφορίες καιρού ή τη συσκευή Echo Amazon, για να ελέγξετε το υλικό από τις κλειδαριές έως τα φώτα.



Το Home Assistant κυκλοφορεί με άδεια MIT και η πηγή του μπορεί να μεταφορτωθεί από το GitHub.


MisterHouse

MisterHouse



Το MisterHouse έχει αποκτήσει πολύ έδαφος από το 2016. Χρησιμοποιεί σενάρια Perl για την παρακολούθηση οτιδήποτε μπορεί να ερωτηθεί από έναν υπολογιστή ή να ελέγξει οτιδήποτε μπορεί να είναι τηλεχειριζόμενο. Ανταποκρίνεται στις φωνητικές εντολές, την ώρα της ημέρας, τον καιρό, την τοποθεσία και άλλα γεγονότα για να ενεργοποιήσετε τα φώτα, να ξυπνήσετε, να καταγράψετε την αγαπημένη σας τηλεοπτική εκπομπή, να αναγγείλετε κλήσεις τηλεφώνου, να προειδοποιήσετε ότι η μπροστινή πόρτα σας είναι ανοιχτή, πόση ώρα ο γιος σας έχει συνδεθεί στο διαδίκτυο, σας λέει εάν το αυτοκίνητο της κόρης σας επιταχύνει και πολλά άλλα. Εκτελείται σε υπολογιστές Linux, macOS και Windows και μπορεί να διαβάζει / γράφει από μια μεγάλη ποικιλία συσκευών, συμπεριλαμβανομένων συστημάτων ασφαλείας, μετεωρολογικοί σταθμοί, αναγνωριστικό κλήσης, δρομολογητές, συστήματα εντοπισμού οχημάτων και πολλά άλλα.



Το MisterHouse έχει άδεια χρήσης στο πλαίσιο του GPLv2 και μπορείτε να δείτε τον πηγαίο κώδικα του στο GitHub.



OpenHAB

openHab



Το OpenHAB (συντομογραφία για το Open Home Automation Bus) είναι ένα από τα πιο γνωστά εργαλεία αυτοματοποίησης οικιακού εξοπλισμού μεταξύ των φανατικών χρηστών εργαλείων ανοιχτού κώδικα, με μια μεγάλη κοινότητα χρηστών και αρκετές υποστηριζόμενες συσκευές και ενσωματώσεις. Γραμμένο σε Java, το openHAB είναι φορητό σε όλα τα μεγάλα λειτουργικά συστήματα και μάλιστα λειτουργεί καλά στο Raspberry Pi. Υποστηρίζοντας εκατοντάδες συσκευές, το openHAB έχει σχεδιαστεί για να είναι συσκευή-διαγνωστής, ενώ διευκολύνει τους προγραμματιστές να προσθέτουν τις δικές τους συσκευές ή plugins στο σύστημα. Το OpenHAB προσφέρει επίσης εφαρμογές iOS και Android για έλεγχο συσκευών, καθώς και εργαλεία σχεδιασμού, ώστε να μπορείτε να δημιουργήσετε το δικό σας UI για το οικιακό σας σύστημα.






OpenMotics

openMotics



Το OpenMotics είναι ένα σύστημα οικιακού αυτοματισμού με υλικό και λογισμικό με αδειοδοτήσεις ανοικτού κώδικα. Έχει σχεδιαστεί για να παρέχει ένα ολοκληρωμένο σύστημα ελέγχου των συσκευών, αντί να συσχετίζει πολλές συσκευές από διαφορετικούς παρόχους. Σε αντίθεση με πολλά άλλα συστήματα που έχουν σχεδιαστεί κυρίως για εύκολη μετασκευή, η OpenMotics επικεντρώνεται σε μια λύση με δυνατότητα σύνδεσης. 


Ο πηγαίος κώδικας για το OpenMotics διατίθεται με άδεια χρήσης στο GPLv2 και είναι διαθέσιμος για λήψη στο GitHub.


Σχόλια